Владимир Путин се е съгласил да участва в президентските избори 

...
Владимир Путин се е съгласил да участва в президентските избори 
Коментари Харесай

Путин обяви, че ще участва в президентските избори през 2024 г.

Владимир Путин се е съгласил да взе участие в президентските избори  на 17 март 2024 година Новината бе обявена на публицистите от участници в диалозите с президента, състояли се след гала в Кремъл във връзка Деня на Героите на Отечеството.

 

Молбата към Путин да одобри номинацията и да се кандидатира за нов мандат отправил ръководителят на Народното събрание на Донецката национална република, героят на ДНР Артьом Жога. Президентът отговори със единодушие, описаха участници в срещата, представени от ТАСС.

Сегашният мандат на Путин като държавен глава изтича на 7 май 2024 година Редовните президентски избори бяха назначени от Съвета на Федерацията на 17 март.

 

Това е първото публично удостоверение, че Владимир Путин ще се кандидатира за нов президентски мандат, който безспорно ще завоюва. Сега съветският президент е на 71 години. След сигурната победа през март той ще остане на власт най-малко до 2030 година По конституция той има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 година

Путин, на който Борис Елцин съобщи президентския пост в последния ден от 1999 година, към този момент е най-дълго управлявалият човек в Кремъл след руския деспот Йосиф Сталин.

В интервала 2008-2012 година той официално отстъпи президентския пост на своя поддръжник Дмитрий Медведев, тъй като нямаше право на трети следващ мандат в сходство с съветската конституция от 1993 година. Частично основана на френския главен закон от 1958 година, тя бе считана от някои на Запад като евентуален предвестител на демократизацията на Русия.

Вместо това промени от 2008 година удължиха президентския мандат от четири на шест години, а промяната, призната на референдум през 2020 година в разгара на пандемията от новия ковид, отстрани ограничаването за два следващи мандата, на процедура позволявайки на Путин да остане стопанин на Кремъл до 2036 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР